Uitgaan

Kledingdracht, wat is het en waarom werd het gedragen?

Kledingdracht, wat is het en waarom werd het gedragen?

Kledingdracht is er om ervoor te zorgen dat je laat zien uit welke regio je komt. Iedere regio heeft zijn eigen kledingdracht qua kleur en soort. Ieder dorp en ieder gebied had zijn eigen ontwerp van kledingdracht. Ze konden zichzelf zo onderscheiden van elkaar en konden zo zien wie bij elkaar hoorde. Kledingdracht is iets wat nog steeds bestaat in sommige gebieden.

Wanneer ontstond kledingdracht

Kledingdracht is ontstaan in de 16e eeuw, het bestaat dus echt al een hele lange tijd. Door de eeuwen heen is het wel veranderd maar dat is niet ten nadele geweest want het is er steeds mooier op geworden. Als je ziet hoe het er nu uitziet dan is het al veel mooier geworden dan dat het in de 16e eeuw was. Het is dus met de eeuwen moderner geworden en van betere stof.

Bestaat kledingdracht nog?

Kledingdracht bestaat nog steeds, in sommige dorpen wordt het nog steeds gedragen. Vaak is dat omdat het een traditie is geworden om het door te zetten.  Helaas worden het steeds minder mensen die aan kledingdracht doen. Kledingdracht is ook iets wat je zelf kunt doen, je kunt op veel plaatsen jezelf verkleden en op die manier op de foto gaan.

Waar is allemaal kledingdracht?

Kledingdracht is iets wat niet plaatsgebonden is. Het is op meer plaatsen dan waar je het denkt te vinden. Het is wel zo dat het een bepaald soort mens is die nog aan kledingdracht doet. Het is vaak een familie die er helemaal mee opgegroeid is en het doorzet van kind naar kind. De meeste vrouwen die nog aan kledingdracht doen zijn ondertussen wel boven de 60 jaar en het worden er steeds minder.

Waar komt kledingdracht vandaan?

Kledingdracht komt van het platteland. De mensen zijn ermee begonnen omdat ze zichzelf wilde onderscheiden van de mensen uit de stad. Ze wilden laten zien dat ze uit de dorpen en uit de gebieden kwamen. Door zichzelf zo te kleden konden ze ervoor zorgen dat de mensen zagen dat ze van het platteland kwamen.

Doe eens mee aan kledingdracht

Je kunt ervoor zorgen dat je zelf ook eens in de kleding van kledingdracht wordt gehesen. Je zult er heel erg versteld van staan hoeveel je dan aan moet trekken. De meeste rokken bestaan uit meer lagen waardoor het een heel gedoe is om ze aan te trekken. En dat is dan alleen nog maar de rok, denk eens na over bijvoorbeeld de hoed of de rest van de kleding.

meer te weten komen

muziekstijlen

jaren 70

Uitgaanskleding